A botoxról

BOTOX KEZELÉS RÁNCTALANÍTÁSRA, HÓNALJ IZZADÁS ELLEN

Idővel mindenkin több-kevesebb ránc jelenik meg: ennek egyrészt genetikai okai vannak, másrészt a nap károsító hatásának eredménye. Az arc mimikai izmainak ismétlődő mozgása miatt ún. dinamikus ráncok jelennek meg, amellyel nem igazán lehetett mit kezdeni egészen addig, amíg a BOTOX injekció be nem tört a kozmetológiába.

A leggyakoribb kérdések a Botoxról

Mi az a Botox?

A Botox a Clostridium botulinum baktérium által termelt fehérje, egy toxin, amelyet a kozmetológiában, a neurológiai és a szemészeti gyógyításban használunk. Ez a fehérje a természetben is megtalálható, de mivel méreganyagról van szó, ezért fontos annak gyógyszergyári tisztítása használata előtt.

Hogyan hat a Botox?

–A neurotoxin a beadás után hozzákötődik a mozgató idegsejtek végződéseihez,
gátolja az ingerület átadásáért felelős acetil-kolin molekulák felszabadulását, ezáltal az izommozgást, a mimikai izmok ellazulása és a ráncok elsimulása történik. Az izom nem károsodik, 4-6 hónapig relaxált, ellazult állapotban marad. A Botox csak a mozgató neuronokra hat, így érzéketlenséget nem okoz.

Melyek a kezelhető területek?

-Elsősorban az orrgyök feletti ráncok , a homlokráncok, szem oldalsó szélénél levő szarkaláb ráncok kezelhetőek Botox-szal. Ezenkívül az ajak, az áll, a nyak ráncaira is alkalmazható.

Hogyan történik a kezelés?

–A betegvizsgálat során meghatározzák a beadandó anyag mennyiségét és a szúrások pontos helyét berajzolják. Nagyon vékony tűvel adják be az injekciót a kezelendő izomba, gyakorlatilag fájdalommentesen, ill. minimális fájdalommal. A kezelt területtől függően általában 10-20 percig tart a beavatkozás. Az injekció beadása után 3-4 órán belül függőleges helyzetben kell maradni.

Meddig látszik a beavatkozás nyoma, mikortól mehetek dolgozni?

-A kezelés után a paciens visszamehet dolgozni, az apró kis tűszúrások nyomai sminkkel eltüntethetők.

Mennyi idő múlva hat, és milyen tartós?

– A kezelés eredményei már 3-4 nap múlva jelentkezni fognak, de van akinél csak 1 hét után alakul ki a Botox hatása, ami nagyjából 4-6 hónapig tart, a bőr állapotától és a páciens életmódjától függően. Általában évente 2 kezelésre van szükség, de idővel a Botox hatása tartósabb lesz, mert a paciens leszokik a ráncok megjelenéséért felelős mimikai izmok használatáról, és a kötőszövet is előnyösen átépül.

Mennyire biztonságos?

–A Botox-kezelés teljesen biztonságos, hiszen a beadandó toxin mennyisége (15-50 egység) több nagyságrenddel kisebb a mérgezést kiváltó adagnál (50000 egység)..

Vannak-e a Botox kezelésnek mellékhatásai, ellenjavallatai?

-Mellékhatás: ritkán duzzanat, égő érzés a beadási pontokon, fejfájás (24 órán belül elmúlnak).
Ellenjavallat: véralvadási zavar ill. véralvadásgátlók szedése, myopathiák, gyulladásos bőrbetegségek a kezelendő területen, terhesség, szoptatás.

Kialakulhat-e lárvaarc, az arc bénulása?

– A megfelelő technika és indikáció használatával nem kell tartanunk a „lárvaarc” kialakulásától.

A Botox-szal közvetlenül csak a ráncok kialakulását okozó mimikai izmok működését függesztjük fel átmenetileg, nem az egész arcot „bénítjuk”. Ha pl. valakinek mély szemöldökök közötti ránca van, akkor csak azt a kis izmot nem tudja majd mozgatni, ami a ránc kialakulásért felel (és csak a mozgató funkció gátlódik, az érző az nem). Igazából még az ismerősök sem fogják észrevenni, hogy Botox-kezelés történt, csak azt fogják mondani, hogy a paciens milyen jól néz ki, mennyire kipihent…

Van-e hozzászokás, ha valaki elkezdi a Botox-kezelést, akkor azt egész életében folytatnia kell?

-Nincs hozzászokás, a Botox hatásának elmúlásával (4-6 hónap) az eredeti állapot áll vissza.

Kinek ajánlható?

Általában 25-65 év közötti hölgyek szokták igénybe venni ezen kezelést, de hazánkban is egyre több férfi dönt úgy, hogy a Botox segítségével szeretne megszabadulni ráncaitól. Érdemes időben, akár a 30-as évek elejétől igénybe venni a kezelést, megelőzni a bőr behasadását, a mély ráncok kialakulását.

A Botox ugyanaz, mint a feltöltés?

-Nem. A feltöltésnél leggyakrabban hyaluronsavat használunk, ami egy gélszerű anyag. A hyaluronsav alulról kitölti a ráncokat, az eredmény rögtön látszik.

Most akkor Botox vagy hyaluronsav, vagy esetleg Drakula-terápia?

-A Botox elsősorban az arc felső harmadának dinamikus ráncaira javasolt, a hyalurosavas feltöltéssel pedig az arc mély és felszínes statikus ráncait lehet kezelni (orr-szájredő, szemöldökök közötti függőleges ráncok, száj körüli ráncok, az orca kisebb-nagyobb ráncai, szem körüli ráncok).

Drakula-terápia során pedig a paciens a saját vérétől fiatalodik: a vérplazmát visszainjektálva a bőrbe a kollagéntermelés serkentésével csökken a ráncok mélysége, a bőr tónusa javul, feszesebbé válik, a besüppedések megszűnnek, a bőr megfiatalodik.

Ezeket a kozmetológiai kezeléseket egymással lehet kombinálni, ezek egymás hatását kiegészítik.

A Botox valóban csökkenti az izzadást is?

-Igen, egyre népszerűbb a Botox-szal történő hónalj-izzadás gátlása. Itt a hatás 7-10 nap múlva alakul ki, átlagosan 9-12 hónapig tart, van akinek végleges. Korlátlanul ismételhető, a kiváltó októl függetlenül minden esetben hatásos.